tirsdag, december 08, 2015

8. december, mit kageprojekt!

Lige nu står min kage i køleskabet. Egentlig skulle den blive klar om 4 timer, til et billede. Men jeg har dummet mig vældig meget, og håber egentlig bare den kan stå i morgen.
Jeg har lave en cheesecake - en helt almindelig cheesecake, hvor jeg har byttet nogle smags ingredienser ud, så det ville blive til en jule cheesecake. 

Så her ligger landet. Bunden består af knuste pebernødder, og min creme har smag af appelsin og kanel. Den smager super godt, men nu kommer mit dumme move. Da jeg skulle tilsætte husblas, glemte jeg simpelthen af smelte det ... Jeg tog det opløste og poppede i. :(
Jeg er så ked af det, for jeg er bange for, at kagen nu ikke kan stå til billede. Jeg krydser fingre! Men appelsin gelé blev dog rigtig fin, og der huskede jeg at smelte husblassen. 

Øv, hvor er jeg dog træt af det ...
Men det er der nu ikke noget at gøre ved. Jeg må bare håbe på, at kagen stadig er god i morgen, og forhåbentligt står rigtig pænt. Der er trods alt ikke noget at gøre ved det nu. 

forhåbentligt vender jeg stærkt tilbage i morgen ... God december dag

mandag, december 07, 2015

Krydderkage med sne

I dag har jeg bagt krydderkage med sne.
Der er sikker mange forskellige måde at lave krydderkage på, men jeg kan bedst lide denne. Halvdelen af min kage er røget i fryseren, og i finder ud af hvorfor, hvis i holder øje med bloggen de næste på dage.

Du skal bruge:
2 æg
2 dl sukker
3,5 dl mel
100 g smeltet og afkølet smør
2 tsk bagepulver
1,5 tsk tødt ingefær
2 tsk stødt nellike
3 tsk stødt kanel
3 dl mælk
en smule flormelis

Du skal gøre:
Rør æg og sukker sammen, gerne så det bliver en smule luftigt. Kom den smeltede og afkølede smør i, sammen med mælken (jeg bruger sødmælk, fordi det jo trods alt er kage). Bland alle dine tørre ingredienser sammen, undtagen flormelisen, som er til "snepynt". Bland det tørre med det våde. Kom det i en sandkage form, som er godt smurt. Bag den i ovnen i 45 minutter, ved 175 grader (opvarmet). Lad den nu køle af, og få den ud af formen. Nu kan du drysse dit sne på, også servere den ... Velbekomme.

søndag, december 06, 2015

Dagen stod i børnenes tegn.

Vi bagte brune kager med pynt, ligesom Pippi. Nu har det været Oskars ønske i lang lang tid, at han skulle bage heste, grise, damer og mænd osv.

Der er simpelthen så mange forskellige måde, at bage sine pynte kager.
Så jeg vælger ikke at ligge en opskrift.

Hvis du ikke kan finde en selv, ligger der trods alt en fra sidste år, her på bloggen :)
http://mormille.blogspot.dk/2014/12/opskrift-tre-forskellige-julesmakager.html

Det vigtigste med disse kager, synes jeg, er hyggen med mine børn og deres kreative udfoldelser med hensyn til kagerne. Min store dreng gik virkelig meget op i det i år, men han er nu også kæmpe Pippi fan. Den lille var nu også god og meget koncentreret, når hun var i gang.


Men RIGTIG RIGTIG god fornøjelse med det!
Husk, det er hyggen det gælder om, når man bager med unger, god jul!

lørdag, december 05, 2015

5. decembers, Jødestjerner

I dag har Mikkels mor og jeg sidder og lave en massevis jødestjerne. Det blev til nogle med mandler og nogen uden mandler. De skal deles ud til forskellige grene af familien.
Det er hit kagen hos Oskar, sammen med vanilje kransene.

Omkring 600 stjerner

Du skal bruge:
20 dl hvedemel
1000 g smør/margerine
2,5 tsk bagepulver
7,5 dl sukker

Til topping:
En del kanel
En del sukker
200 g smuttede og groft hakkede mandler
3 æg

Du skal gøre:
Bland dit mel, sukker og bagepulver sammen, så det er jævnt fordelt sammen. Smuldre alt smøren i (det er en god idé, at skære smøret i tern, før du blander det sammen). Ælt det godt og lad det gerne køle af i køleskabet 2 timer (eller natten over). Nu skal der rulles ... Frem med kagen rullen og rul og rul og rul. De skal være omkring 5 mm tynde. Find din stjernestikker frem og lav en masse stjerner af dejen. Pensel dem med æg og lidt vand blandet sammen, og drys kanelsukker og hakkede mandler på. Bag dem på bagepapir i ovnen ved 200 grader, forvarmet! Ca. 8-10 minutter. Køl dem af og nyd dem så derefter ... God fornøjelse!

fredag, december 04, 2015

Til og fra - småkager

I dag har jeg bagt lidt utraditionelt.
Jeg har bagt til og fra - småkager, som en lille sød bonus til julegave indpakningen. De er selvfølgelig lavet af trylledej (saltdej).

Her er til 24 stk

Du skal bruge:
4 dl hvedemel
2 dl fint salt
2 dl vand

Du skal gøre:
Bland først salt og mel sammen. Kom så vandet lidt efter lidt i, og ælt det godt. Det skal gerne have samme konsistens som modellervoks. Lad så din dej hvile i en times tid. Når den har hvilet, skal du rulle den ud med din kagerulle, og nu kan du finde lige den kageform du synes det skal være. Husk at prikke et lille hul i kagerne, der hvor du synes pakke snoren skal være. Jeg har brugt stjerner, hjerter og juletræer. Bag dem i forvarmet ovn på 100 grader, INGEN VARMLUFT!! De skal bages i 4 timer. Når de er færdige skal de køles af, og nu kan du skrive på dem med en tynd sprit tus.
Held og lykke!

torsdag, december 03, 2015

Vaniljekranse i massevis!

I min familie er vi glade for vanilje kranse, og det er absolut den mest spiste julekage herhjemme. Så jeg har virkelig haft min sag for i dag. Jeg har bagt 900 vaniljekranse, så der både er nok til venner og familie! (Ja det skulle jeg da mene)
En ordentlig omgang, men vi løber nok alligevel tør, inden juleaften.

til ca. 900-1000 kranse

du skal bruge:
1125 g smør
12 dl kartoffelmel
18 dl hvedemel
3 vaniljestænger
9 dl sukker
300 smuttede og hakkede mandler
3 æg

Du skal gøre:
Hak dine vaniljestænger så godt som du kan! Bland det godt sammen med sukkeret. Så skal dit nu vaniljesukker røres godt sammen med smøren (som selvfølgelig har stue temperatur). Så blander du kartoffelmel og hvedemel sammen. Dine smukkede og hakkede mandler blandes i melen (dem smutter og hakker du selvfølgelig selv, med mindre du vil bruge ALT for mange penge på at købe dem klar). Den melede masse blandes godt og jævnt med smør-sukker massen. Til sidst skal du ælte et æg af gangen i resten. Sørg for at det blive godt jævnt. Nu skal de formes, og det smarteste er at have en kødhakker, så du kan lave de små pølser helt præcise. De skal være ca. 5-6 cm lange også samler du enderne, så du får små fine kranse. Bag dem i ovnen ved 200 grader forvarmet, i ca. 8-10 minutter. Værsgo og "æd" hver dag resten af december ...

onsdag, december 02, 2015

2. december julebrød

I dag har jeg faktisk været utrolig træt, men det skal selvfølgelig ikke ødelægge mit nye bag-i-december-projekt. Så i dag blev det til noget der minder om et müsli brød.
Jeg valgte tørrede tranebær, rosiner, hasselnødder og mandler i mit, men man kan jo sagtens komme andre gode jule godter i?
Dadler, figner, valnødder, sukat, tørret frugt ... eller hvad du nu kan lide :DGiver et brød
Du skal bruge:
300 g hvemel
25 g gær
1,5 dl mælk
25 g smæltet margerine/smør
1 tsk salt
2 spsk brun farin
1 tsk kanel
1 æg
saften fra en appelsin
50 g hele mandler
50 g tørrede tranebær
50 g rosiner
50 g hele hasselnødder
(1 æg til pensling)

Du skal gøre:
gæren skal opløses i mælken, som er blevet varmet op til lunken temperatur. Når gæren er opløst tilsættes alle de andre ingredienser. Det æltes rigtig godt sammen, også hæve dækket og lunt i 30 minutter. Nu finder du en rugbrødsform/sandkageform. Smør den med smørrelse og kom din fine dej i. Lad den nu hæve, lunt og dækket i 40 minutter. Bag den i ovnen ca. 20-25 minutter på 200 grader, forvarmet. (ved varmluft 180). Velbekomme

tirsdag, december 01, 2015

1. December boller

Glædelig 1. December alle sammen. I dag er det min fars fødselsdag! HURRA, så vi skal til fødselsdag senere. Derfor kommer mit bagværk fra i dag, allerede op nu.
Jeg har virkelig sluppet min fantasi løs, og det blev med et godt resultat, synes jeg i hvert fald. Håber i alle andre (der måtte prøve den) vil synes det samme ;).
HELD OG LYKKE MED JULEBAGNINGEN.


(Her får du ca. 12-14 stk)
Du skal bruge:
50 g gær
3 dl kærnemælk
50 g smeltet smør (afkølet)
2 æg (et til pensling og et til dejen)
2 spsk lys sirup
1/2 tsk fint salt
1 spsk stødt kanel
1 spsk stødt kardomemme
1 tsk frisk vanilje
Revet appelsinskal fra 1 appelsin
500 g hvedemel
(lidt kanelsukker til at komme på toppen af bollerne)

Du skal gøre:
Varm din kærnemælk op så den er lunken. Opløs gærdet heri, og tilsæt alt andet, foruden de tørrer ingredienser. Bland nu de tørrer ingredienser sammen og tilsæt den våde blandning. ÆLT DET GODT! Lad det hæve med noget over sig på et lunt sted i en halv time. Efter hævning, former du dine boller og ligger dem på bagepladen. Efter hæv dem nu i ca. et kvarter. Pensel dem med et æg blandet med 2 spsk vand, og drys kanelsukker på toppen. For varm din ovn på 220 grader (udenvarmluft, ved varmluft 200 grader) og bag dem i ca. 15 minutter. Nyd dem gerne varme med smør. Velbekomme.